Glasdragers

Een glasdrager is een handig stuk gereedschap dat gebruikt wordt om het dragen van glasplaten zo eenvoudig en veilig mogelijk te maken. Het beetpakken van een glasplaat is niet zonder risico. Door de scherpe randen van een glasplaat kun je je snel in je handen snijden. Je kunt natuurlijk dikke werkhandschoenen dragen, maar dat maakt het werken met glasplaten er niet eenvoudiger op. Het gebruik van een glasdrager lost deze problemen eenvoudig en efficiënt op. Door een glasdrager op de glasplaat te zetten en de hendels over te halen zuigt de glasdrager zich op de glasplaat vast en is deze eenvoudig te verplaatsen.

Het werken met glasplaten

Het werken met glasplaten vraagt om de nodige voorzorgsmaatregelen. Een glasplaat is dun en glad en heeft vaak scherpe randen. Daarnaast is een glasplaat vaak zwaar en groot, waardoor het niet eenvoudig is om de glasplaat te hanteren. Om je handen te beschermen tegen snijden, kun je natuurlijk werkhandschoenen dragen. Maar doordat een glasplaat dun is kan deze door zijn gewicht gemakkelijk door je handschoenen glijden. Hierdoor kan de glasplaat vallen, beschadigd raken of zelfs helemaal stuk vallen. Wil je een glasplaat in een sponning monteren? Dan moet je de glasplaat aan de bovenkant beethouden en hem met de onderkant in de sponning proberen te manoeuvreren. Dit is een bijzonder lastig karwei, zeker als het om een grote plaat glas gaat. Om deze klus een stuk gemakkelijker en ook een heel stuk veiliger te maken, kun je één of meerdere glasdragers aanschaffen. Een glasdrager kopen is een goed idee, je koopt namelijk een bijzonder handig stuk gereedschap. Je kunt een drager eenvoudig op een plaat glas vastzetten, waarna de glasdrager een stevig handvat vormt waarmee je de glasplaat eenvoudig kunt beethouden en verplaatsen. Heb je de glasplaat op de juiste plek gezet en stevig vastgezet, dan kun je de glasdrager eenvoudig van de glasplaat losmaken.

Wat is een vacuüm glasdrager?

Een glasdrager is speciaal ontwikkeld voor het eenvoudig en veilig dragen van kleine en grote platen glas. Door een of meerdere dragers op een glasplaat te zetten, heb je een of meerdere handvatten waar je de glasplaat veilig en eenvoudig aan kunt oppakken. Maar hoe werkt een glasdrager? Om de werking van een glasdrager te begrijpen hebben we een stuk natuurkunde nodig. De zuignap van een drager bestaat uit een komvormige rubberen nap. Bij het plaatsen van de glasdrager druk je de nap tegen de glasplaat. De rand van de nap valt op de glasplaat en sluit daarmee de lucht die nog in de nap zit van de omgevingslucht af. Door de hendel op de nap of nappen van de glasdrager over te halen, worden de nappen de kommen waar ze in geplaatst zijn ingetrokken. Hierdoor wordt de afgesloten ruimte tussen de nap en de glasplaat met een factor 4 tot 8 vergroot. Doordat de rand van de nap luchtdicht op de glasplaat zit, stroom geen lucht meer in de nap. Door de volumevergroting ontstaat sterke onderdruk in de napruimte.

Draagkracht van een professionele glasdrager

Aan de andere kant van het glas waar de glasdrager op geplaatst is, heerst nog gewoon de omgevingsluchtdruk. Het verschil tussen de sterke onderdruk onder de nap en de normale luchtdruk aan de andere zijde van de glasplaat drukt de glasplaat stevig tegen de nap aan. Omdat de nap van redelijk stroef rubber gemaakt is, kan deze door de druk niet meer over de glasplaat schuiven. Zolang de onderdruk in de nap bestand blijft zit de nap stevig op de glasplaat en kun je de glasplaat aan de drager veilig oppakken. Het vacuüm zuigen van de dragernap wordt bij het merendeel van de glasdragers verzorgd door een hendel die de nap mechanisch in een kom trekt. Voor precies werk op moeilijk te bereiken plekken hebben we dragers die over een pompje beschikken om de ruimte onder de nap vacuüm te trekken. Het verschil in luchtdruk tussen de lucht onder de nap en de omgevingslucht en de oppervlakte van de nap bepaalt hoeveel kracht er op de nap uitgeoefend kan worden voordat deze weer van de glasplaat loskomt. Deze maximale kracht is sterk bepalend voor de maximale last die je veilig met een glasdrager kunt optillen.

Meerdere nappen

Om meer gewicht op te kunnen tillen, kan de diameter van de nappen groter gemaakt worden. Ook kan de drager met meerdere nappen uitgevoerd worden. We verkopen glasdragers met, één, twee, drie of vier nappen. Bij alle dragers die we verkopen, staat aangeven hoeveel gewicht je maximaal met de glasdrager veilig kunt dragen. Let op: bij het gebruik van glasdrager dubbel kun je het maximale draaggewicht van de verschillende dragers niet zomaar bij elkaar optellen. Heb je bij het dragen van een zware glasplaat een onbalans dan zal er meer dan de helft van het totaalgewicht op een van de dragers komen te rusten. Hou daarom bij het gebruik van meerdere glasdragers een ruime gewichtsmarge aan. Glasdragers zijn ook bijzonder handig voor het verplaatsen en verhuizen van grote huishoudelijke apparaten. Zorg er hierbij voor dat de zijkanten van het apparaat schoon en vetvrij zijn, anders kan de drager van het apparaat afgeleiden. Plaats een drager op iedere zijkant van het apparaat en haal de hendels van de nappen over. Controleer daarna of alle nappen netjes vacuüm zijn en stevig op het apparaat zitten. Je kunt het apparaat nu met twee personen eenvoudig oppakken en verplaatsen.

Vragen en advies

Heb je vragen over glasdragers, andere zuignappen of heb je vragen over welk type nap je het beste kunt bestellen? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.

Klantenbeoordelingen

  Voor 22u besteld, morgen in huis.  Vanaf €50,- gratis verzonden.  Niet goed? Geld terug! 9,5
Perfect "Duidelijke site, goede deugdelijke verpakking. Was ook echt volgende dag in huis." 9,5
Prima "Al twee keer iets besteld en zeer snel geleverd, tip top in orde." 9,3
  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links